To varianter lån

Lån kommer generelt sett i to varianter. Den ene varianten er lån med sikkerhet og den andre varianten er lån uten sikkerhet. Når du velger et lån uten sikkerhet betyr det bare at du ikke trenger å gi banken noen eiendeler som sikkerhet, vanligvis sikkerhet i pant. Lån med sikkerhet betyr da det motsatte, som krever sikkerhet i varen.

Sikkerheten som kreves er vanligvis pantesikkerhet. Du kan fint gi pant i huset ditt, bilen din eller andre eiendeler som har ganske høy verdi. Hvor mye verdi banken tar pant i varierer ut i fra hvor mye eiendelen din har verdt, hvor fort verdien din tapes seg i verdi og hvor fort du betaler ned verdien. På hus tar banken vanligvis sikkerhet i opptil 85% av verdien. Når det kommer til biler og bobiler, altså kjøretøy, så kan banken ta pant i 100% av verdien. Har du derimot litt dårlig økonomi vil banken nok kreve at du legger inn litt penger i lån av 100% av verdien, mest fordi banken da vet at deres risiko er litt mindre skulle det skje noe.

Kostnader

Det er store forskjeller mellom kostnadene på lån som ikke har sikkerhet. Har du tatt opp et kredittkortlån vil dette lånet være det dyreste. Her kan du betale renter på 20, 30 eller mer prosent. Det er også eksempler på renter som er helt oppi 100% i året. Det er med andre ord kort som man kun bruker hvis man vet at man kan betale tilbake kortet innen den rentefrie perioden.

Forbrukslån er et mer strukturert lån uten noen rentefri periode. Her begynner renten å løpe med en gang du har tatt opp lånet. Fordi lånet har en struktur og en satt nedbetalingstid er det lettere for deg å forholde seg til dette lånet. Du oppnår også en bedre rente slik at du slipper å bruke så iherdig mye penger på å betale på lånet. Renten ligger her på så lavt som 7% og normalt ikke høyere enn 18-19%. Hva som er den gjennomsnittlige renten er vanskelig å si, men den ligger under kredittkortlånet.

Tar du opp en brukskreditt er denne typen lån midt i mellom et kredittkort og et billig forbrukslån. Du får det forutsigbare med et forbrukslån med fleksibiliteten av et kredittkort. Denne kombinasjonen koster mer. Ofte kalles disse lånene for flexi lån eller fleksibelt lån. Komplett.no har et slik lån hvor du kan låne 500.000 kroner. Du betaler rente på det beløpet du har lånt og trekker på rammen etter det du selv vil. Her koster lånet fra 8% til rundt 20% med en gjennomsnittlig rente på rundt 17%.

Ditt valg

Det er du som tar opp lånet og det er derfor ditt valg å velge hva du skal ta opp. Husk at alt koster penger, men at din viktigste jobb er å finne det lånet som er billigst for deg. Det kan være lån som kanskje ikke var det mest opplagte i starten. Gjør hjemmeleksa og spar penger.